november 29, 2023
Grafik

Ta hand om din hy efter träningspasset

Många har insett hur viktigt det är att röra på sig, hålla igång och att träna – samt hur bra du mår efter träningen i både kropp och knopp. Att träna på en lagom nivå men ändå så pass intensivt att den ger en positiv verkan kan vara svårt i början, men när du väl kommit igång och hittat just din form av träning brukar det gå av sig själv. För de flesta är det en självklarhet att kombinera träning med en allsidig och nyttig kost då det går lite hand i hand och ger ett bra långvarigt resultat.

Det många dock glömmer bort är att din kropp behöver tas om hand lite extra efter träning och dusch med till exempel en återfuktande dagkräm. Även om du själv mår bra efter träningen så kan din kropp och framför allt ditt ansikte behöva lite omvårdnad och kärlek. En dagkräm ska som du såklart förstår användas på dagen då dess sammansättning är gjord för detta. På samma sätt som en nattkräm är anpassad för att återfukta din hud under en längre tid under natten och en ögonkräm ska vara till ögonen och inget annat.

Badade i sur mjölk

Att ta hand om huden har varit populärt sedan urminnes tider och till och med Kleopatra badade i sur mjölk, eller mjölksyra som den kallas för idag. Mjölksyra används även idag i hudkrämer då det har en förmåga att återfukta huden och göra den slätare. En annan lättillgänglig kur var att använda urin på huden för att den skulle bli fuktbindande. Det är tack vare ämnet karbamid som finns i urinet som binder fukten i huden och det tillverkas idag på kemisk väg och används i många hudkrämer.

I syfte att se sjuk och bräcklig ut

På 1800-talet var det inne för kvinnorna att se sjuka och bräckliga ut för att någon eftertraktad man skulle tycka synd om dem, ta hand om dem och förhoppningsvis gifta sig med dem. För att bleka huden och få den slät och fin så användes ofta citron i ansiktet – men de upptäckte att även bly hade den effekten. Att bly är väldigt giftigt vet vi om idag men på den tiden förstod de inte det och många dog av sviterna av blyförgiftning – lite ironiskt med tanke på att den användes för att se blek och sjuklig ut.

Så se till att använda rätt produkter, använd dem på rätt sätt och köp märken som är rekommenderade eller som du känner igen när du ska återfukta dig efter träningen.

Leave feedback about this

  • Kvalité
  • Underhållande
  • Intressant